Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

To twitter μέσα από τα δραματικά γεγονότα των χωρών

Μετά τα συνταρακτικά γεγονότα που συνέβησαν στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και τα θλιβερά επίσης που συμβαίνουν στην Λιβύη το twitter επιβεβαιώνει τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε και παραμένει ένα από τα ταχύτερα μέσα μετάδοσης γεγονότων,νέων (όπως θέλετε πείτε το). Δεν θέλω να το θεοποιήσω αλλά σίγουρα έχει αποδειχθεί ως ένα μέσο πίεσης των δραματικών στιγμών που αποτυπώνεται σε αυτά τα μέρη. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερα πρακτορεία ειδήσεων βασίζονται εν μέρει στις πληροφορίες που βγαίνουν και μέσα από αυτό. Σίγουρα όπως τα πράγματα έχουν και την άλλη όψη αυτό μπορεί και να αποδειχθεί μπούμεραγκ όπως στην φάση της παραπληροφόρησης. Σε κάποιες κρίσιμες στιγμές μπορεί κάποιοι κακεντρεχείς να παρουσιάσουν γεγονότα....που στην πραγματικότητα δεν συνέβησαν με σκοπό την δικιά τους επιβολή.

Για παράδειγμα στην Λιβύη διαβάζουμε καθημερινά εκατοντάδες tweets των ανθρώπων που μάχονται κατά του δικτάτορα Καντάφι (δυστυχώς λερώνω και το blog μου με αυτό το όνομα) και μεταφέρουν στον έξω κόσμο κάποια νέα απο το μέτωπο. Σκέφτομαι όμως πως και απ την μεριά του ο παμπόνηρος Καντάφι η κάθε αδίστακτος δικτάτορας θα επιχειρήσει να διαστρεβλώσει μέσω ψεύτικων μηνυμάτων την ροή και να μπερδέψει αρκετό κόσμο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αναρωτιέμαι επίσης αν στους δυο παγκόσμιους πολέμους που έγιναν υπήρχε το twitter τι θα γίνονταν σε ότι αφορά τις πληροφορίες και την ενημέρωση.Το twitter αλλά και κάθε social network σε αυτή την φάση δίνει μια νότα αισιοδοξίας κυρίως προς τους καταπιεσμένου λαούς που αντιστέκονται στα δεσμά της τυραννίας. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου