Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Το Ψηφιακό Σχολείο στην Ελλάδα


Καλά αυτά που ακούγονται στην χώρα μας για το ζήτημα του ψηφιακού σχολείου όπου ήδη εχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Δίνεται έμφαση από το Υπουργείο Παιδείας στην δυνατότητα εκμετάλευσης της λεγόμενης ψηφιακής επανάστασης για όφελος της εκπαίδευσης. Διάβασα σε αρκετά websites,ανάμεσα τους και αυτό http://ht.ly/34t8Z, ότι το Ψηφιακό Σχολείο θα υλοποιηθεί με μια σειρά δράσεων που οργανώνονται σε πέντε βασικούς άξονες.Τα παραθέτω λοιπόν όπως υπάρχουν μέσα.
1. Ενίσχυση των υποδομών δικτύου και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των σχολείων με στόχο την δημιουργία της ψηφιακής τάξης.
2. Πλούσιο, διαδραστικό και αντιστοιχημένο με τα προγράμματα σπουδών ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο (e-books) για όλες τις τάξεις και τα μαθήματα.
3. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. 
4. Ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διοίκησης της εκπαίδευσης και διαχείρισης εκπαιδευτικών δεδομένων.  
5. Οριζόντιες υποστηρικτικές δράσεις.
Θεωρώ και εγώ ότι πρέπει να εισχωρήσουν στα σχολεία οι καινούργιες τεχνολογίες και οι ηλεκτρονικοί εξοπλισμοί.Όμως για να προχωρήσουμε σε αυτά θα πρέπει πρώτα να λύσουμε άλλα επιμέρους προβλήματα (που θεωρούνται αναγκαία) όπως την παροχή θέρμανσης,στέγασης και άλλων. Στην Ελλάδα ως συνήθως βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Mε αφορμή και αυτό http://ht.ly/34uJJ πιστεύω ότι επιβάλλεται να μην υπάρχουν τέτοιες δυσκολίες γιατί η ειρωνία θα είναι στο μέλλον οι μαθητές να κάνουν μάθημα με e-books και να νιώθουν σαν τους εσκιμώους στην τάξη!

σ.σ  Όσο αφορά τον άξονα περί ενίσχυσης των υποδομών δικτύου αρκεί μια ματιά σε αυτό http://ht.ly/34ZLm  για να αναλογισθούμε πόσο δρόμο εχουμε ακόμα, με το 13% των ελληνικών σχολείων να έχει μόνο γρήγορο ιντερνετ σε σχέση με τον ευρωπαϊκο που φτάνει στο 67%

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου