Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Path,η μελλοντική απειλή του Facebook?

Έρχεται λοιπόν το Path,ένα πιο personal network όπως το ίδιο θέλει να το αποκαλούν. Μια πιο κλειστή social network έκδοση του facebook,όπου ο χρήστης μπορεί να μοιράζετε πάλι φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα με τους 50 πιο κοντινούς του φίλους και συγγενείς. Πάνω κάτω θα έχει τις ίδιες προδιαγραφές με τα άλλα social networks. Οι λόγοι που οι επαφές περιορίζονται είναι ότι όπως αναφέρεται μέσα http://ow.ly/3b6g2 'To Path είναι βασισμένο πάνω σε έρευνα και θεωρίες του Oxford University πάνω στην εξελικτική ψυχολογία του Robin Dunbar, οι οποίες ισχυρίζονται ότι οι κοινωνικές σχέσεις που μπορεί να διαχειριστεί ένας άνθρωπος είναι 150 στο μέγιστο΄.'Οι συντελεστές του πιστεύον έτσι πως κάποιος έχοντας διαλέξει τους πιο κολλητούς του ας πούμε, μπορεί δίχως αμφιβολίες να μοιράζεται ότι ανεβάζει εκεί μέσα.
Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να αφήσουμε λίγο καιρό για να δούμε πως θα αναπτυχθεί η συγκεκριμένη πλατφόρμα. Πιστεύω ότι απευθύνεται κυρίως σε άτομα που περιορίζονται με λίγες επαφές σε ότι αναφορά την προβολή των πιο προσωπικών τους δεδομένων. Αλλωστε αν και όλοι λίγο πολλοί έχουνε δεδομένα που μπορούν να έιναι ορατά σε όλες τους τις επαφές (η ακόμα και αυτοί που δεν έιναι μέσα σε αυτές),δημιουργούν διάφορες κατηγοριές και τους δίνουν τα ανάλογα δικαιώματα σε ότι αναφορά την προβολή. Eπίσης στις επαφές όπου υπάρχει και ένα όριο δεν θα υπάρχουν επιφυλάξεις για το αν ένας 'ξένος' πρέπει να δεί η όχι κάτι. Υπάρχουν αρκετά άτομα στο facebook που έιναι 'φίλοι΄ με κάποιους που δεν γνωρίζουν.  'Eνα ακόμα στοιχείο για σκέψη είναι ότι το Path παρέχει την ψυχολογική ασφάλεια του ότι εφόσον έχεις λίγες και καλές επαφές μέσα, δεν θα κάνεις το λάθος να αποκαλύψεις πληροφορίες σε τρίτα πρόσωπα.
Προς το παρόν βλέπω με καλή διάθεση αυτήν την πλατφόρμα αλλα και διατηρώ τις ίδιες επιφυλάξεις που έχω όσο αφορά τα terms of use που επιβάλουν τέτοιου είδους πλατφόρμες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου