Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ηλεκτρονικές υποκλοπές στα social networks !

Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times που διαβασα απο εδω http://ow.ly/3GG8H η αμερικάνικη κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει νομοσχέδιο όπου βάση αυτού θα μπορεί να κάνει καλύτερες υποκλοπές μέσα στο διαδίκτυο μετα την μεγάλη εξέλιξη του και βλέπωντας οτι αρκετές συνομιλίες γίνονται απο εκεί πέρα.

Συγκεκριμένα θα επιβάλλει σε εταιρίες διαδικτιακών υπηρεσίων όπως το Facebook και το Skype να χρησιμοποιούν (και με τον νόμο!) συστήματα και λογισμικά υποκλοπών όμοια με αυτών των υπηρεσίων ασφάλειας της χώρας. Φυσικά αυτό ξεσήκωσε θύελα αντιδράσεων απο οργανώσεις των πολιτικών ελευθεριών οι οποίες κάνουν λόγο για παραβίαση της ιδιωτικότητας του χρήστη. Η γνωστή καραμέλα της κυβέρνησης βέβαια είναι οτι το κάνει για λόγους ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Μου δίνεται η εντύπωση πως τόσο καιρό οι υπηρεσίες ασφάλειας δεν πίστευαν στο impact των social media και πως πολύς κόσμος εκφράζεται πλέον μέσα απο κει. Προσωπικά βλέπω πως στοχεύουν οχι μόνο στο να πιάσουν κανενα τρομοκράτη/εγκληματία, αλλά και να φιλτράρουν καλύτερα το τι λέγεται 'έξω' έχοντας μια άποψη για το πως να κοντρολάρουν τα πιστεύω του κόσμου.Ακούγεται σαν κλασικό σενάριο χαζοσυνομωσίας που μερικοί μπορείτε να το σκέφτεστε έτσι όμως δημιουργούνται ερωτήματα.

Λίγο πολύ ξέρουμε οτι το καθε υπηρεσία εχει στην κατοχή της και χρησιμοποιεί συστήματα υποκλοπών,όμως φαίνεται οτι δεν φτάνουνε για να σκανάρουν όλες τις ομιλίες και θέλουν να εισχωρήσουν ακόμα περισσότερο. To νομοσχέδιο υπήρχε στο τραπέζι τους εδώ και αρκετό καιρό,το 'μαγειρεύουν΄ ετσι ώστε να το περάσουν επώδυνα. Άλλωστε έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν και 'ηλεκτρονικούς' κατάσκοπους περισσότερο δίνοντας έμφαση στον τομέα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.Κάτι τέτοιο κάνει ας πούμε και η Κίνα αλλά για λόγους λογοκρισίας.

Η άρση του απορρήτου είναι ακόμα μια πληγή για την κοινότητα του διαδικτύου!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου